Düşündük; her şeyi, geçmişi, geleceği, hedeflerimizi… Şimdi işe koyulma vakti geldi. Sen bir şeyleri her ertelediğinde benliğinden bir parça çalıyorsun. Yine başlıyoruz hem de tüm benliğimizle.
Matematik gibi karmaşık ve bilgi yoğunluğu olan bir alana sıfırdan başlamak alınabilecek radikal kararlardandır. Çünkü elinize inanılmaz basit bir matematik kitabı aldığınızda kütüphanede ders çalışırken yanınızdan geçen insan bile sizi yerecektir. Siz bu yermelere göz yumup bulabileceğiniz en basit matematik kitabından başlayacak ve bu işi temelden severek öğreneceksiniz.
İnsanlara yıllar boyunca matematiği sevdirememelerinin nedeni eğitim sisteminin sürekli yeni bir müfredatı dayatmasıdır. Henüz Birinci Dereceden Denklemler konusunda sıkıntı yaşayan bir öğrenciye sınavda x^4, x^5 fonksiyonlar tanımlarsan o öğrenci matematik dersinden kaçacak ve kendini suçlamaya başlayacaktır. Tabi bu kaçış yıllar sürecek ve potansiyelinin farkına varamayacaktır.
Yeni bir oyun aldığınızı düşünün. Oyunun en başında size verilen öğretici kısmı atlayıp oyuna başladığınızda aslında oyunun çok büyük bir kısmını es geçmiş oluyorsunuz. Hiçbir mantık olmadan yaptığınız hamleler oyunu sıkıcı kılıyor çünkü düşünmeden hareket ediyorsunuz. Daha önceden yapıp faydasını yarım yamalak gördüğünüz hamleleri ezbere yapıyorsunuz ve artık her şey tekrara biniyor. İşte matematiğe de aynı bu şekilde davrandınız. Ona saygı göstermediniz.
Matematiğe Saygı Göster
Matematiğe saygılı davranıp ona gereken zamanı harcamazsanız o da size aynı şekilde karşılık verecektir. Sıfırdan başlama sebebimiz tam olarak bu; matematiğin bebekliğine şahit olacağız ve ona şefkatle yaklaşacağız.
Matematik ile aranızdaki bağı çok kolay bir kitap ile güçlendirdikten sonra işin en zor kısmı bitmiş oluyor. Başlamak bitirmenin yarısı falan değil tümden biraz azıdır.
Gerekeni yaparsanız artık işlemleri biliyorsunuz. Basit matematik jargonuna alıştınız. Neyin nereden geldiğini hiçbir işlemin aniden probleme nüksetmediğini fark ettiniz. Başladık ama bitirmemize tümden biraz az kaldı. Sessizce başlattığın bu gelişim sürecinde sana ilham olacak ve motivasyon sağlayacak çok şey ile karşılaşacaksın. Şimdi onları fark etmelisin.
Yazar : Yunus Emre Aydın
Matematiğin Perde Arkası-2
Önceki >Matematiğin Perde Arkası-1
Değerli Okurlarımız,
Sümerli Yazarlar olarak, sizlerin deneyimlerinizi, düşüncelerinizi ve öykülerinizi paylaşmak için bir platform oluşturduk. Sitemizde yer alan yazılarımızın yanı sıra, bizim aracılığımızla kendi yazılarınızı da paylaşabilirsiniz. Okuyucu katkısıyla zenginleşen bir içerik deneyimi sunmayı hedefliyoruz.
Eğer siz de kendi yazılarınızı bizimle paylaşmak istiyorsanız, bize iletmeniz yeterli. Yazılarınızı gözden geçirdikten sonra uygun kategoride yayınlamaktan mutluluk duyacağız. Yazılarınızı info@sumerliyazarlar.com adresine e-posta olarak gönderebilirsiniz.
Sümerli Yazarlar olarak, sizin sesinizi duyurmanıza yardımcı olmaktan heyecan duyuyoruz. Katkılarınızla daha zengin ve çeşitli bir içerik platformu oluşturmayı dört gözle bekliyoruz.
Sevgiler,
Sümerli Yazarlar Ekibi